Ruusa (HKI) avaa Rytmipuiston katutaidetyöpajallaan

Popkatu-viikon torstaina 13.7. Vapaudenpuiston vehreyden keskellä kuultaneen tasaista suhinaa ja maalipurkkien kilinää. Helsinkiläinen katutaiteilija Ruusa saapuu pitämään kolmituntisen katutaidetyöpajan yhdessä joensuulaistaiteilija Toni Ahokkaan kanssa osana Rytmipuisto-tapahtumaa.

Taiteilijanimellä Ruusa esiintyvä Rosa Kivinen on 43-vuotias taiteilija, jonka teoksia voi löytää niin kadulta kuin gallerioistakin.

– Maalaan usein ajankohtaisesta aiheesta tai nappaan idean paikallisesta kulttuurista, missä ikinä liikunkaan, Kivinen kertoo. Hänen teoksensa kuvaavat usein kaupunkimaisemaa, joissa taivas on puhjennut herkulliseen väriloistoon, tai poikkeaa tyyliltään muusta graffitista. Teoksia yhdistää hehkuvat värit ja elävä viiva.

Kivinen toimii tuottajana valtakunnallisessa Upeart ry:ssä, joka järjestää graffitin SM-kilpailua, valtakunnallista UPEA-katutaidefestivaalia sekä Mimmit peinttaa -katutaidetapahtumaa naisille.

– Mimmit peinttaa nostaa esiin taitavia naistaiteilijoita miesvaltaisen alakulttuurin massasta ja rohkaisee esimerkillään muitakin naisia uskaltamaan toteuttamaan unelmiaan. Hanke toteutetaan naisten voimin, ja samalla lisätään eri ikäisten välistä vuorovaikutusta, Kivinen kuvailee. Maalausten myötä julkinen tila otetaan käyttöön vaikuttaen positiivisesti alueen tunnelmaan ja asukkaiden hyvinvointiin.

Sekä Mimmit peinttaa että UPEA saavat jatkoa tänä vuonna, mikä pitää Kivisen taatusti kiireisenä.
– Katutaidetuottamisten lisäksi yritän maalata niin paljon kuin mahdollista. Lisäksi teen tilaustöitä erilaisiin tiloihin, viimeisimpänä Konepaja Brunon halliin Helsinkiin, hän tiivistää.

Rytmipuisto tarjoilee pelkkää hyvää

Rytmipuiston vastaava Venla Mutanen tutustui Kiviseen vuoden 2016 graffitin SM-kisoissa Joensuussa.

– Vaikutuin Ruusan tuottamasta Mimmit peinttaa -workshopista sekä hänen teostensa omintakeisesta tyylistä. Tänä keväänä sitten Rytmipuistoa suunniteltaessa alkoi tuntua, että tähän yhteyteen, jos johonkin, on työpaja saatava, Mutanen kertoo.

Työpajan toinen vetäjä, Toni Ahokas, on joensuulaisen graffitiskenen ehdotonta parhaimmistoa ja he ovat Kivisen kanssa ohjanneet samantyyppistä työpajaa aiemminkin. Kaksipäiväinen Rytmipuisto on muutoinkin mahtava tilaisuus päästä tutustumaan katutaiteeseen; torstaina itse kokeillen ja perjantaina graffititaiteilijoiden työskentelyä seuraten. Perjantaina puistossa saadaan nauttia myös tuttuun tapaan hyvästä dj-musiikkista, tanssista sekä kuopiolaisen rap-muusikko Niko Novan luotsaama freestyle-sessiosta.

– Ihan jokainen on lämpimästi tervetullut! Rytmipuisto on myös hyvä paikka poiketa lämmittelemään festaritunnelmaa matkalla isompiin kemuihin Laulurinteelle, Mutanen suosittaa.

Tutustu koko Rytmipuiston ohjelmaan

Ruusa Facebookissa