Katutähti kiikarissa myös tänä kesänä

Yksi Popkadun pitkäaikaisimmista ohjelmanumeroista on valtakunnallinen Alanko katutähdeksi? -katuesiintyjäkilpailu, jossa etsitään koko Suomen valovoimaisinta katuesiintyjää.

Tänä vuonna 17:ttä kertaa mittelöitävän katutähtien taiston on vuosien saatossa voittanut useampikin tuttu nimi, kuten Hullut Hattuset (2002), Klaus Thunder & Ukkosmaine (2004), Kemmuru (2006) sekä tuorein voittaja Improck (2016). Kilpailu on siis toiminut hyvänä ponnahduslautana usealle muusikolle, taiteilijalle ja esiintyjälle.

– Itse kilpailu on muuttunut vuosien varrella yllättävän vähän, sillä ensimmäinen kisa järjestettiin silloisella kävelykadun pätkällä, jossa kilpailu käydään myös tänä vuonna, kertoo Popkadun kilpailukoordinaattori Annemari Heinonen. Myös kisan luonne on pysynyt samana vuodesta toiseen; katutähtikisassa haetaan nimenomaisesti kadulla toimivaa esitystä, joka vaatii erilaisten asioiden huomioimista kuin esimerkiksi keikan vetäminen.

Myös tänä vuonna kilpailu käydään kahdessa eri sarjassa. Katusoitto-sarjaan haetaan esiintyjiä ja yhtyeitä, joille esiintyminen kadun vilinässä ja unplugged-hengessä on enemmän kuin luonnollista. Toisen sarjan muodostavat performanssityyppiset esitykset katuteatterista sirkukseen ja tanssiin – vain mielikuvitus on rajana.

– Katuesitys vaatii onnistuakseen tietynlaista kontaktia ohikulkevan yleisön kanssa: miten saada ihmiset pysähtymään ja seuraamaan omaa esiintymistä, Heinonen summaa ja kannustaa kaikkia ilmoittautumaan mukaan kisaan. Alanko katutähdeksi -kilpailun palkintoina jaetaan sarjakohtaisesti satojen eurojen arvoisia stipendejä, studioaikaa SF Soundilla ja 1000 euron pääpalkinto. Lisäksi kaksi aktia pääsevät esiintymään Ilosaarirock-alueelle.

Katutähtikilpailuun ilmoittautuminen on auennut ja mukaan pääsee 22 ensimmäiseksi ilmoittautunutta. Tämän vuoden tuomaristossa ovat mukana Popkatu-konkari Jari Kupiainen (puheenjohtaja), teatteriaktiivi Riitta Pirttisalo, muusikko Joonas Kaselius, rap-taituri Väinö Makkonen sekä musiikkivaikuttaja Petja Haimila.

Tutustu Alanko katutähdeksi? -kilpailun sääntöihin ja ilmoittaudu mukaan!