Sanataide esille Popkadulla – mukana mm. Atomirotta ja lavarunouden Suomen-mestareita

Hallitseva lavarunouden Suomen-mestari Nihkee Akka (Jonna Nummela)

Tänä kesänä 9.–12.7. vietettävä Popkatu-kaupunkifestivaali saa yhdeksi kannatinaisakseen sanataiteen, joka on torstain ja perjantain ohjelmassa väkevästi mukana. SanataidePop-otsikolla viimekin vuonna vietetty kokonaisuus on siirretty Teatteriklubilta Popkadun sydämeen, uuden uutukaiselle Joensuun torille.

Torstaina sanataiteeseen sukelletaan Taidekeskus Ahjossa työpajojen kautta. Kaksinkertainen lavarunouden Suomen-mestari Juho Kuusi pitää työpajan lavarunon kirjoittamisesta. Hallitseva Suomen-mestari ja Euroopan tason neljäs Jonna Nummela eli Nihkee Akka pitää työpajan lavarunon esittämisestä. Kuusi ja Nummela myös esiintyvät itse perjantain SanataidePopissa. Torstain työpajojen jälkeen nähdään ja kuullaan sanataiteen open mic, johon kaikki ovat tervetulleita.

Torstain pääesiintyjä on rap-musiikkia rautalankaan ja bluesiin yhdistelevä Atomirotta, jonka muodostavat kitaralegenda Rane Raitsikka, rap-konkari Notkea Rotta sekä tuottaja J. Pajulaakso.

Perjantain SanataidePopin toriohjelmassa nähdään Juho Kuusen ja Nihkeen Akan lisäksi mm. nuori ja levoton lauluntekijä-lavarunoilija Aatos Ketvel, moderni itkijänainen ja runoilija Aura Nurmi sekä rap-taidekokonaisuus Rastaiden majatalo

Mikä sanataide?

Tapahtuman järjestäjäjengissä mukana oleva Henna Pitkänen kuvailee sanataidetta sateenvarjokäsitteeksi, joka kattaa alleen paljon. “Lavarunous, spoken word, rap, laulaminen – sanataide on kaikkea sitäkin”, Pitkänen hahmottelee. Yhteinen tekijä on kieli ja sillä leikittely. “Minulle sanataide on uudenlaista tarinankerrontaa, jossa nimenomaan tunne ja tarina välittyvät”, Pitkänen jatkaa. Hänen ensituntumansa sanataiteeseen olivat englantilaisen lavarunoilijan Kate Tempestin livetaltioinnit. “Livenä koettu sanataide on tietysti ihan oma juttunsa”, Pitkänen lisää.

Tutustu esiintyjiin:

Video: Juho Kuusi – Esitelmä vaskitsasta -runoesitys

Video: Nihkee Akka – Päivän mies -runoesitys

Atomirotta Popkadun Spotify-soittolistalla