Oppia mestareilta esiintymiseen ja sanataiteeseen

Sanataide on tänä vuonna vahvasti läsnä Popkadulla live-esiintymisten ja työpajojen myötä. Perjantaina järjestettävän Sanataidepopissa torilavalle nousee kolme esiintyvää runoilijaa: Juho Kuusi, Aura Nurmi ja Aatos Ketvel. Samassa tapahtumassa kilpaillaan myös Poetry Slamin eli lavarunouden SM-osakilpailu. Hallitseva lavarunouden Suomen-mestari Nihkee Akka esiintyy torstaina Taidekeskus Ahjossa.

Torstaina Taidekeskus Ahjossa järjestettävät sanataidetyöpajat pureutuvat lavarunouden tuottamiseen sekä esiintymiseen. Kaksinkertainenlavarunouden Suomen-mestari Juho Kuusi pitää oman työpajansa lavarunouden kirjoittamisesta kello 16. “Työpaja sopii kenelle tahansa, joka haluaa ilmaista itseään runouden keinoin vapaasti - kuulla ja tulla kuulluksi”, Kuusi kertoo. Monipuolisten harjoitteiden myötä työpajassa kirjoitetaan esitettäväksi tarkoitettua tekstiä, jossa tekijän oma ääni kuuluu niin sisällöllisellä kuin tyylillisellä tasolla.

Torstain toisen työpajan vetää Nihkee Akka eli Jonna Nummela, joka valottaa reilun tunnin mittaisessa sykäyksessä esiintymisen perustaitoja. “Kurssi sopii kaikille esiintymisestä ja siinä kehittymisestä kiinnostuneille, aiempaa kokemusta ei tarvitse olla”, Nummela summaa. Lavarunoudesta ja standupista ammentava Nummela on opettanut esiintymistaitoja useille erilaisille ryhmille. “Yhteistä on ollut kerrasta toiseen huomata, että esiintyminen ei ole rakettitiedettä ja että moni jännittää sitä aivan suotta ja vääristä syistä”, hän kuvailee.

Sanataidepopin työpajat tarjoavat siis kaiken tarpeellisen esiintymisen ja lavarunouden kirjoittamisen kipinäksi tai tukituleksi. Pajojen vetäjät antavat vielä omakohtaiset maistiaisvinkkinsä aiheista. “Kirjoittamisessani minua auttaa leikki eli kaavoista irrottautuminen sekä käveleminen ja rutiini”, Kuusi kuvailee. “Omaa esiintymisjännitystäni helpotan musiikin kuuntelulla, mukavilla ja värikkäillä keikkavaatteilla, meikkaamisella, veden juonnilla ja vain yrittämällä nauttia esiintymisen tuomasta tunneryöpystä sen sijaan että koettaisin tukahduttaa tai hallita sitä.”, Nummela kertoo.

Lavarunouden kirjoitus -työpaja (vetäjä Juho Kuusi) torstaina 11.7. klo 16 Taidekeskus Ahjossa
Esiintymisen perustaidot -työpaja (vetäjänä Nihkee Akka) torstaina 11.7. klo 17.45 Taidekeskus Ahjossa
Poetry Slamin SM-osakilpailu perjantaina 12.7. klo 14.30 torilavalla

Ilmoittaudu työpajoihin ja Poetry Slamin osakilpailuun sähköpostilla popkatu.sanataidepop@gmail.com tai paikan päällä 30 min. ennen, jos paikkoja on vielä jäljellä.